Loading...

Študijski krožki

Študijski krožki so neformalna oblika druženja ljudi, ki imajo podobne interese in jih želijo skupaj uresničevati. Krožek vodi posebej usposobljen mentor, udeleženci pa aktivno soustvarjajo učni proces. Ob zaključku udeleženci osvojene novosti predstavijo v obliki predavanj, razstav, ekskurzij ali izdajo brošuro.

Študijski krožki so za udeležence brezplačni, na podlagi razpisa jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovno pomoč in spremljanje pa opravlja Andragoški center Slovenije.

Študijski krožki za šolsko leto 2018/19 bodo objavljeni predvidoma ob koncu leta, po objavi razpisa Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport.

V preteklem šolskem letu so v občini Gorenja vas – Poljane v spomladanskih mesecih potekali nekateri študijski krožki:

Mi pišemo ustvarjalno

Udeleženci so se seznanili z veščinami pisnega in govornega izražanja. Seznanili so se s pravopisnimi pravili, ki jih narekuje osnovno poznavanje slovnice, s pisanjem in posredovanjem osnovnih uporabnih besedil ter z javnim nastopanjem.

Poudarek je bil na tvorjenju besedil, ki so primerna tudi za objavo v lokalnih časopisih (Podblegaške novice, Vaščan). Krožek je bil med drugim namenjen tudi predstavnikom različnih društev (predsedniki, tajniki …), ki o delovanju in aktivnostih društev pripravljajo in pošiljajo pisne prispevke, ter vsem ostalim občanom, ki so se želeli naučiti veščin pisnega izražanja in javnega nastopanja.

Skrivnostni svet filca

Ta študijski krožek je bil namenjen osebam, ki želijo spoznati stare tehnike obdelovanja volnenih prej, izmed katerih ima filcanje posebno mesto. Udeleženci so se seznanili z zgodovino, postopki in tehnikami obdelave volnenih vlaken. Spoznali so tehniko mokrega in suhega filcanja in možnosti, ki jih ta dva načina filcanja omogočata.
Udeleženci so izdelali nekaj izdelkov iz filca. Pripravili so tudi zapis – vodilo o postopkih pri izdelovanju posameznih vrst izdelkov.

Stara oblačila iz poljanske podstrehe

Udeleženci so spoznali oblačenje naših prednikov, vrste oblačil in njihovo uporabo, materiale in njihove lastnosti, način izdelave, orodja in rokodelska znanja, ki so potrebna za izdelavo posameznih kosov delovnih in »nedeljskih« oblačil. Spoznali so vrednost ohranjanja oblačilne dediščine Poljanske doline in skušali ugotoviti, kdo so bili stari mojstri, ki so jih krojili in šivali.
Z gostjo Andrejo Stržinar (Unikatno šiviljstvo in krojaštvo) so izdelali enostaven kos garderobe, posnet po originalu iz preteklosti. Primerjali so tudi različen odnos do oblačil v preteklosti in v današnjem času. Vse skupaj so dokumentirali in v obliki razstave predstavili oblačilno dediščino domačega kraja ter z njo povezana znanja.

Zeliščni vrt domače lekarne

Udeleženci tega študijskega krožka so spoznali pet novih zelišč in začimb, ki pomagajo pri lajšanju različnih bolezni. Naučili so se izdelati blazinico iz zelišč, ki odganjajo molje, spoznali so rastline za pripravo domačega zdravilnega likerja. Na skupinskem nabiranju zelišč so si izmenjevali izkušnje med seboj in z gostjo, zeliščarko Marijo Jamnik.

Naročite se na naše novice

Izberite tematike, ki vas zanimajo

Izpolnite spodnja polja