Loading...
A+
Za povečavo in pomanjšavo besedila uporabite tipki CONTROL + in CONTROL -
Barvne sheme
Privzeto
Črno ozadje, zelen tekst.
Belo ozadje, črn tekst.
Modro ozadje, rumen tekst.

Študijski krožki

Študijski krožki so neformalna oblika druženja ljudi, ki imajo podobne interese in jih želijo skupaj uresničevati. Krožek vodi posebej usposobljen mentor, udeleženci pa aktivno soustvarjajo učni proces. Ob zaključku udeleženci osvojene novosti predstavijo v obliki predavanj, razstav, ekskurzij ali izdajo brošuro.

Študijski krožki so za udeležence brezplačni, na podlagi razpisa jih financira Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, strokovno pomoč in spremljanje pa opravlja Andragoški center Slovenije.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je odobrilo študijske krožke za šolsko leto 2018/2019. V občinah Gorenja vas – Poljane, Žiri in Železniki bodo tako v spomladanskih mesecih potekali naslednji študijski krožki:

Knapovske štorije s Todraža

V Todražu, majhnem kraju pod Žirovskim vrhom je od poznih šestdesetih do začetka devetdesetih let prejšnjega stoletja deloval Rudnik urana Žirovski vrh (RUŽV). V rudniku je bilo največ zaposlenih v osemdesetih letih, tako domačinov, kakor priseljencev iz drugih jugoslovanskih republik. V rudnikih se je po pripovedovanju rudarjev spletlo veliko zgodb, za katere predvsem nekdanji zaposleni želijo, da ne gredo v pozabo. Rudarji RUŽV bodo skozi svojo interpretacijo zgodb, in s posredovanjem najbolj zanimivih prigod, oblikovali besedila in obnovili veščine govornega ter pisnega izražanja. Z zapisom in predstavitvijo bodo člani ŠK prispevali k ohranjanju zgodovine kraja in zanimivih dogodkov povezanih z rudarjenjem v edinem slovenskem rudniku, kjer so pridobivali rumeno pogačo.

“20 let pogrešan”

Na Sovodnju, manjšem kraju v občini Gorenja vas – Poljane deluje več društev, ki želijo vsako po svoje prispevati k dogajanju v kraju in na različne načine obogatiti življenje v kraju. Zato želimo v okviru društva Neč bat teater posameznim članom društva in vsem, ki imajo veselje za delo v gledališču zagotoviti možnost neformalnega izobraževanja na področju igre in nastopanja na amaterskem odru, povezati lokalne prebivalce z enakimi cilji, da obogatijo govorne sposobnosti in nastopanje pred javnostjo, uporabo poljanskega narečja, medgeneracijsko sodelovanje in zapis dramatizacije igre. Za krajšo gledališko predstavo bodo člani ŠK oblikovali tekst, izbrali igralce, imeli bralne vaje, pripravili sceno in kostume, ter izvedli igro – gledališko predstavo z naslovom “20 let pogrešan”.

Samozavesten in odgovoren občan

V letu 2018 so potekale poleg državnozborskih tudi lokalne volitve. Že pri izboru kandidatov za občinske svete so se politične stranke in aktivni posamezniki srečevali s problemom kako pritegniti občane za kandidiranje v svete občin in svete krajevnih skupnosti. Po volitvah pa je zopet manjkalo kandidatov za različne odbore, ki sooblikujejo politiko občine. S ŠK bomo izboljšali samozavest občanov in povečali njihov interes za sodelovanje pri lokalni samoupravi. Udeleženci ŠK bodo predstavili na okrogli mizi, v Lokalnem učnem središču Žiri, kako bi se aktivno vključili v organe lokalne samouprave oz. področja, ki ga zanimajo.

Mi na filmu

Udeleženci ŠK se bodo učili posneti in montirati kratek video. Končnega izdelka – videa se bodo lotili postopno. Udeleženci bodo zapisali zgodbo in pripravili scenarij, spoznali bodo pravila pri fotografiranju in snemanju za potrebe izdelave videa, izbrali bodo lokacijo za snemanje, spoznali računalniški program za pripravo videa in montirali posnetke, zvok, glasbo in napise v računalniškem programu za izdelavo videa.

Rožce zdravja spod Ratitovca

Danes prehitro posežemo po kemično pridelanih zdravilih, namesto, da bi uporabili zdravilne rastline, ki so pogosto prav tako učinkovite, ampak naravne, kar je ključnega pomena. Udeleženci ŠK so spoznali kaj so zelišča in kaj začimbe, načine uporabe, pravila in etiko nabiranja, skladiščenje zelišč, spoznali in nabirali so značilne rastline, ki rastejo v Selški dolini, njihove lastnosti in uporabo, spoznali in izdelali so zeliščne pripravke, čaje, tinkture, oljne izvlečke, sirupe, kreme in mila. Tekom srečanj so udeleženke pripravljale zanimiv priročnik, ki so ga lahko ogledate s klikom na povezavo: Priročnik Rožce zdravja spod Ratitovca

Študijski krožki v šolskem letu 2017/2018

Naročite se na naše novice