Skoči na glavno vsebino
04 506 13 00 info@lu-skofjaloka.si

S koncem februarja se je uspešno zaključilo prvo obdobje projekta LINGUA, ki se je pričel izvajati 1. septembra 2023 in bo potekal tri leta. Projekt se sofinancira iz Evropskega sklada za regionalni razvoj v okviru Interreg programa Slovenija – Avstrija 2021-2027 in s strani dežele Koroške.

V projekt so vključeni trije projektni partnerji, in sicer Mohorjeva Hermagoras, Celovec, Gorenjski glas, d.o.o. in Ljudska univerza Škofja Loka. Cilj projekta je vzpodbujanje in ohranjanje regionalne jezikovne identitete avstrijske Koroške in Gorenjske, zato projekt posega na več ključnih področij: predšolsko vzgojo, ustrezno ozaveščanje oz. vseživljenjsko učenje jezika in spoznavanje kulture ter ohranjanje ziljskega narečja.  Projekt LINGUA oživlja jezikovne in kulturne vezi na obmejnem območju Slovenije in avstrijske Koroške, ki so se stkale v stoletjih skupne zgodovine, danes pa vse bolj bledijo.

V prvem obdobju izvajanja smo na LU Škofja Loka dijakom/dijakinjam, študentom/študentkam programa Predšolska vzgoja, pomočnicam/pomočnikom vzgojiteljic/vzgojiteljev in vzgojiteljicam/vzgojiteljem preko izpeljave dogodkov predstavili projekt Lingua, pričeli z izvajanjem 100-urnega začetnega in 100-urnega nadaljevalnega tečaja nemščine ter omenjeni cilji publiki predstavili možnost opravljanja 5-mesečne prakse v dvojezičnem vrtcu v Celovcu, na katero se bodo lahko podali septembra.

Veselimo se, da bomo tudi v prihodnje z različnimi dejavnostmi vplivali na poznavanje medkulturnosti v vrtcu, večjezičnosti, zgodnjega učenja tujih jezikov, dvojezičnih otrok in njihovega jezikovnega ozadja ter vzgojno-izobraževalnih metod v dvojezičnih vrtcih.

Za več informacij glede izvajanja programa Interreg V-A Slovenija Avstrija spremljajte novice na www.si-at.eu.

[Obiskano 38-krat, od tega danes 1-krat]
Zapri nastavitve dostopnosti