Loading...

Potovanje skozi Teden vseživljenjskega učenja

Potovanje skozi Teden vseživljenjskega učenja

Kaj povečuje zaposljivost in uspešnost na delovnem mestu?

Kaj obenem podaljšuje dolžino in kakovost življenja?

Kaj nam zagotavlja boljše zdravje in dobro počutje?

Kaj povečuje produktivnost in zaslužek?

Kaj povečuje kreativnost in inovativnost?

Kaj povečuje zaposljivost in izboljšuje fleksibilnost  na trgu dela?

Kaj je tisto, kar zmanjšuje stopnjo kriminala in neenakosti?

Kaj povečuje državljansko angažiranost in socialno kohezijo?

Kaj povečuje zaupanje vase, toleranco in empatijo?

………………..odgovor je UČENJE………………………

Odpravili smo se po poti brezplačnih prireditev, organiziranih v okviru Tedna vseživljenjskega učenja, ki so potekale v Škofji Loki, Železnikih, Gorenji vasi in v Žireh od petka, 11. 5. 2018, pa vse do sobote,  16. 6. 2018. Na Ljudski univerzi Škofja Loka smo koordinirali kar 83 različnih prireditev, skozi katere vas bomo v nadaljevanju popeljali.

Najprej smo si ogledali izvajanje projekta Oživimo travnate površine na Centru za socialno delo Škofja Loka. Otroci so skupaj z zaposlenimi iz Dnevnega centra otrok in mladostnikov iz Škofje Loke posadili zelišča in rože. Uredili so tudi okolico CSD-ja in tako poskrbeli za polepšano okolico. Namen projekta je bil, da so se otroci naučili nekaj o samooskrbi in pomenu rastlin za človeka in živali. Imeli smo se odlično.

Ker se zavedamo, kako pomembna so danes računalniška znanja, smo se na Ljudski univerzi Škofja Loka dodobra opremili z znanjem na delavnicah, ki so potekale vsak dan. Naš mentor je bil Damijan Hafner, izkušeni svetovalec s področja računalništva. Naučili smo se, kako si lahko olajšamo delo na računalniku s pomočjo orodja Google in kako lahko vse datoteke shranimo v oblaku (DRIVE). Po novem lahko do dokumentov, slik in videoposnetkov dostopamo z vseh naprav, tudi s pametnega telefona. Osebne tajnice pravzaprav ne potrebujemo več, saj jo lahko nadomešča koledar na našem telefonu. Veliko novega smo lahko izvedeli tudi o aplikaciji Google Zemljevidi. Prav zaradi te aplikacije se sedaj lažje odločimo, kam se bomo odpravili, saj znamo pogledati našo izletniško točko in tudi načrtovati najkrajšo pot.

Ko smo pridobili računalniška znanja, smo s Stephenom Maylandom, naravnim govorcem angleškega jezika, preverili, koliko smo vešči v konverzaciji v angleškem jeziku. To je bil za nas še večji izziv. Strephen nas je med drugim naučil veliko novih fraz, ki nam bodo koristile tako zasebno kot poslovno. Sedaj bomo samozavestneje spregovorili s tujci …

Osrednji dogodek je predstavljala Tržnica znanja, na kateri se je predstavilo 15 različnih društev, zavodov in podjetij.

Dovolili smo, da nam je izkušena maserka in mojstrica tibetanskih skled in gonga Darja Krajnik iz podjetja Beli metulj izvedla zvočno mažo in sproščujočo zvočno kopel. Zares deluje sproščujoče …

Prava paša za oči in ušesa so bili člani društva Univerze za tretje življenjsko obdobje, saj so nas razveselili s country plesom v vrsti, z igranjem na orglice ter z nastopom saksofonista Primoža Laha. Poleg tega pa so nam pripravili še razstavo glinenih izdelkov, ki so jih izdelali sami. Skratka, dokazali so, da leta niso ovira in da je človek lahko v vsakem življenjskem obdobju zelo aktiven.

Če smo se po mestnem trgu sprehodili malo naprej, smo lahko opazovali, kako je Kinološko društvo Ovčar iz Škofje Loke izvajalo prave trike z dresiranimi psi. Pokazali so, kaj vse se lahko psi naučijo v njihovem društvu. Neverjetno, kaj vse znajo. Mislili smo, da je to mogoče le v cirkusu.

Mojstrice klekljanja iz klekljarskega društva Deteljica Gorenja vas so nas naučile osnov klekljanja. Pripravile so bogato razstavo klekljarskih izdelkov, ki se jih lahko vsakdo nauči narediti v njihovem društvu. Spoznali smo, da je klekljanje lahko zelo družabna dejavnost.

Imeli smo možnost videti, kako nastajajo rokodelski izdelki. Rokodelca Matija Hiršenfelder in Petra Plestenjak sta nam namreč predstavila postopek, kako nastane preprost rokodelski izdelek. Zares sta prava umetnika!

Iz Agencije M Servis pa so strokovnjaki svetovali glede karierne usmeritve in opravljali tudi karierna testiranja.

Na stojnici Dnevnega centra otrok in mladine iz Škofje Loke so se zelo potrudili, saj so skupaj z otroki iz odpadnega materiala izdelovali čebelice in pikapolonice. S tem so se otroci med drugim poučili tudi o pomenu ponovne rabe odpadnega materiala.

 

Otroci so lahko poslušali tudi pravljici avtorice Sanje Žontar z naslovom Rada se imam in Rad živim pri zavodu Odprto srce. Imeli so tudi ustvarjalne delavnice na temo pravljice, ki so jo poslušali, na koncu pa so vsi otroci dobili še izdelke iz balonov.

Ne smemo pozabiti omeniti še naše stojnice, kjer so otroci izdelovali TVU-nogavičke. To so nogavičke z obrazi, s katerimi bodo lahko otroci pripovedovali pravljico, ali pač -kar jim bo narekovala njihova domišljija!

Predstavili so se tudi iz Društva za raziskovanje podzemlja Škofja Loka in nas povabili na skupno doživetje jame Marijinega brezna.

Na stojnicah so se predstavili še Gobarsko društvo Škofja Loka, ki nas je razveselilo z razstavo užitnih in neužitnih gob iz lokalnega okolja, Društvo Sožitje in Društvo invalidov.

Ko so se zaključili dogodki, organizirani v okviru Tržnice znanja, smo bili tudi dobrodelni, saj smo kvačkali hobotnice v podporo projektu Hobotnica v Gorenji vasi, Železnikih in Žireh. Ko smo skupaj kvačkale različne generacije, smo se tudi zelo zabavali in se naučili kaj novega drug o drugem. Namen kvačkanja hobotnic izhaja iz projekta Octo, ki so ga leta 2013 začeli izvajati na Danskem. Hobotnice se kvačka za nedonošene dojenčke.  Zakaj ravno hobotnice? Lovke hobotnic so podobne popkovnici in nedonošenčke spominjajo na čas bivanja v maternici.

V Muzeju v Železnikih smo bili priča veliko dogodkom, saj smo bili na Dnevu odprtih vrat brezplačno deležni zakladnice znanja iz preteklosti. Zaposleni so nas popeljali v preteklost in nam odgovorili na vsa naša vprašanja, vezana na muzejsko zbirko. Muzej pa ni za nas pripravil le Dneva odprtih vrat, temveč tudi Muzejsko noč z bogatim kulturnim programom. Ob odprtju muzejskega kotička o dražgoškemu kruhku pa smo si lahko ogledali zelo zanimiv in poučen film z naslovom Mali kruhek. Dogodke je popestrilo odprtje razstave ob 110-letnici Čipkarske šole Železniki. Kaj je res že 110 let? Bravo, klekljarice!!!

Mladi in tudi malo manj mladi smo se v Javnem zavodu Ratitovec imeli zelo prijetno, saj smo se udeležili delavnic, na katerih smo ustvarjali s kolaž papirjem, in delavnice z naslovom Pomladna ustvarjalnica, ki je bila za vse ustvarjalce pravo presenečenje, saj smo ustvarili čisto posebne unikatne izdelke. Na ostalih delavnicah, ki so se še odvile v nadaljevanju, pa smo se lahko učili socialnih veščin ob različnih družabnih igrah, ročnem nogometu in tudi v igranju play stationa.

Zavod Odprto srce nas je navdušil s svojo iskrenostjo, smislom za humor in pozitivnostjo. Na podlagi naših osebnih primerov iz prakse smo rušili številna omejujoča prepričanja o tem, kdo smo in česa smo sposobni. In prvi rezultati se že kažejo, saj smo lahko konkretno spremenili naša prepričanja. Ob tem smo dobili tudi navodila, kako tudi v prihodnje spremeniti prepričanje, ki nam še preprečuje uspeti.

Na jezikovni šoli Mekon Loka d.o.o. so za nas pripravili raznolike začetne jezikovne delavnice italijanščine, španščine, francoščine, ruščine, češčine in portugalščine. Sedaj vemo, kako se pozdravi in osnovno sporazumeva tudi v krajih, kjer ne razumejo angleško ali nemško. Zavedamo se tudi, kako pomembno je, da znamo v tujem jeziku ustrezno postaviti vprašanje, da nas drugi pravilno razumejo.

Zelo pester, uporaben in prijeten program delavnic in predavanj smo doživeli pri izobraževalnem in terapevtskem centru Familija. Mladi iz lokalnega okolja so lahko na delavnici izrazili njihovo aktualno problematiko. Predstavljena jim je bila tudi možnost aktivnega sodelovanja pri reševanju le-te. Na drugi delavnici so se udeleženci seznanili z aktivnostmi za identifikacijo in ozaveščanje osebnostnih lastnosti, ki so pomembno izhodišče ustvarjanja karierne poti.  Na predavanju o prehrani pa smo izvedeli, kako biti in ostati zdrav. Izvedeli smo tudi informacije o prehrani, ki širši javnosti niso zelo poznane. Na zadnjem predavanju pa smo izvedeli veliko o temeljih patologije in vedenjskih vzorcih, ki nam zavirajo ustvarjanje harmoničnega okolja in srečnega sobivanja z družinskimi člani, prijatelji, sodelavci … Skratka, bilo je zelo zanimivo.

Da smo še bolje povezali levo in desno možgansko polovico, kar povzroči gibanje, smo se odpravili na Pohod s pesmijo s Turističnim društvom Blegoš. Naslednji pohod je bil Pohod po novi čebelarski poti, kjer so nas čebelarji popeljali po novi čebelarski poti in nas ob tem še veliko novega naučili. Z Društvom za raziskovanje podzemlja smo se z izkušenimi jamarji v soju naglavnih svetilk odpravili še na ogled rovov in Marijinega brezna – največje dvorane v konglomeratu v Evropi.

Razvojna agencija Sora je vodila Top pogovorni večer z uspešnimi mladimi podjetniki, ki so z nami delili svojo zgodbo o uspehu. Dali so nam veliko spodbudo, saj so povedali, da ni bilo vedno lahko. Se pa na koncu vse da doseči, če smo le dovolj vztrajni.

Šolski center Škofja Loka je imel predstavitev izobraževalnih programov za odrasle na področju strojništva in lesarstva. V Knjižnici Ivana Tavčarja Škofja Loka so nas naučili, kako si izposodimo in podaljšamo e-knjigo.

Pisanega programa smo bili deležni tudi na Osnovni Šola Škofja Loka – Mesto, kjer so pripravili različne delavnice: od jezikovnih delavnic, kot sta delavnici učenja angleščine in francoščine, do izdelave glinenih lončkov in peke po receptih naših babic. Zelo so se potrudili tudi na Osnovni šoli Ivana Tavčarja Gorenja vas, saj so nam pripravili paleto športnih prireditev – lahko smo se odpravili na pohod na Blegoš, se udeležili košarkarskega popoldneva ali pa si ogledali plesni spektakel orientalskih plesalk. Povabili so nas tudi na računalniško delavnico. Na fotografski delavnici pa smo se naučili, kako kot pravi profesionalci vse zajeti v fotografski objektiv.

Ko smo vse ujeli v objektiv, smo si želeli še nekaj ustvariti, zato smo se odpravili v Varstveno delovni center Škofja Loka. Izdelali smo glinene izdelke in dali domišljiji prosto pot. Nastali so prelepi unikatni izdelki! Ker zelo radi gnetemo glino, smo se odpravili še v Društvo Sožitje Škofja Loka in skupaj z uporabniki ponovno izdelali zelo lepe in uporabne izdelke.

Odpravili smo se pogledat, kako deluje društvo Ambasadorji nasmeha, ki nas niso pustili ravnodušne. Prav zares so nam narisali nasmeh na obraz ter izbrisali skrbi in težave.

Tako se je naše potovanje za letos zaključilo. Pridobili smo veliko novega znanja, izkušenj, lepih občutkov … Menimo, da se je čisto vsak, ki se je udeležil prireditve, lahko naučil nečesa novega. Hvala vsem sodelujočim. Vabljeni tudi v naslednjem letu, da se nam pridružite na naslednjem potovanju …

Celo tisti, ki menijo, da je dodatno izobraževanje ob delu preveč naporno, so se v preteklih tednih zabavali skupaj z nami. Tako je, tudi izobraževanje odraslih je lahko zabavno. Ne le v okviru Tedna vseživljenjskega učenja – tudi v ostalih programih lahko na Ljudski univerzi Škofja Loka nadaljujete z učenjem, saj smo za vas pripravili veliko brezplačnih izobraževanj. Spremljajte nas in se naročite na naše e-novičke in obveščali vas bomo o vseh naših novostih.

Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije in ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi. Ljudska univerza Škofja Loka v projektu sodeluje že od vsega začetka, najprej kot izvajalka, nato pa kot koordinatorka izvajalcev.

S projektom opozarjamo na vseprisotnost in tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Naročite se na naše novice

Izberite tematike, ki vas zanimajo

Izpolnite spodnja polja