Loading...

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Teden vseživljenjskega učenja 2019

Na Ljudski univerzi Škofja Loka smo koordinirali 47 podizvajalcev, s katerimi smo skupaj za vas pripravili 127 brezplačnih prireditev v občinah Škofja Loka, Gorenja vas – Poljane, Železniki in Žiri. Nekaj utrinkov si lahko pogledate na videu. Hvala vsem sodelujočim.

Velika zahvala pa gre našima ambasadorkama vseživljenjskega učenja Borjani Koželj iz Društva Univerze za 3. življenjsko obdobje in Damjani Kaplja ustvarjalki ročnih del in učiteljice Osnovne šole Železniki, saj sta s svojim zgledom že marsikoga spodbudili, premaknili in opogumili, da so se naučili česa novega.

Spodaj si lahko pogledate film Ambasadorke vseživljenjskega učenja Borjane Koželj iz Univerze za 3. življenjsko obdobje, kjer nas popelje skozi svojo zgodbo vseživljenjskega učenja in kako se je ponudba različnih možnosti učenja z njeno pomočjo razširila v lokalnem okolju.

Zapis Ambasadorke vseživljenjskega učenja Damjane Kaplja.

Fotografija osebe Ljudska Univerza Å kofja Loka.

“Celo življenje sem vpeta v svet učenja.
Kot otroku mi je bilo učenje v šoli na nek način nujno zlo, pa če tudi sem bila dokaj uspešna učenka. Moja starša sta mi dopovedovala, da se moram učiti, »da mi ne bo treba delat« (tako kot njima v proizvodnji). Nekatere predmete v šoli sem se učila z veseljem, druge z odporom, ampak le zato, da sem dobila dobro oceno. Ves čas pa sem se mimogrede učila ročnih spretnosti, vrtnarjenja, dela z živalmi…
Ko sem zaključila študij in postala učiteljica biologije in gospodinjstva, pa sem v prvi službi ugotovila, da moje do takrat pridobljeno znanje ne zadošča za kvalitetno opravljanje dela…. in sem se začela učiti. Po petintridesetih letih službe se še vedno učim.
Učim se, ker moram »iti s časom«; učim se, da znam, ker želim to znanje prenesti na mlajše; učim se, da si lahko kaj sama naredim; učim se, da zmorem slediti dogajanju tukaj in zdaj; učim se, da osebnostno rastem; učim se, ker drugi pričakujejo od mene, da nekaj znam….
Še dobro, da obstajajo ustanove, kot je Ljudska univerza Škofja Loka, ki nam je v domači kraj pripeljala nove možnosti za nas brezplačnega učenja veščin in znaj.
Učim se od mlajših in starejših, med učenjem se družim z njimi, vzpostavljam pristne stike.
Učim se od lekcij iz narave …
Učenje je moje življenje.
Vse mi lahko vzamejo, mojega znanja, ki je rezultat dolgoletnega učenja, mi ne more vzeti nihče.”
Damjana Kaplja

Teden vseživljenjskega učenja je najvidnejša promocijska kampanja na področju izobraževanja in učenja v Sloveniji. Projekt usklajuje Andragoški center Slovenije in ga prireja v sodelovanju s stotinami ustanov, skupin in posameznikov po vsej državi. Ljudska univerza Škofja Loka v projektu sodeluje že od vsega začetka, najprej kot izvajalka, nato pa kot koordinatorka izvajalcev.

S projektom opozarjamo na vseprisotnost in tudi pomembnost učenja – v vseh življenjskih obdobjih in za vse vloge, ki jih posameznik v svojem življenju prevzema. Vsi, ki projekt soustvarjamo, bodisi v vlogi izvajalcev prireditev bodisi kot udeleženci, prispevamo k udejanjanju slogana ‘Slovenija, učeča se dežela’.

Naročite se na naše novice

Izberite tematike, ki vas zanimajo

Izpolnite spodnja polja