Zbiramo prijave za brezplačne tečaje

03.01.2019

Z veseljem vas obveščamo, da se boste tudi v novem letu lahko udeležili različnih brezplačnih tečajev v Škofji Loki, Železnikih in Žireh. Začeli smo z zbiranjem prijav. Ponudbo tečajave si lahko pogledate tukaj

Vabljeni k prijavi!

Zdravje iz narave s Pavletom Čukom – le še dve prosti mesti!

19.11.2018

Obveščamo vas, da imamo le še 2 prosti mesti za tečaj Zdravje iz narave s Pavletom Čukom.

Na tečaju boste dobili recepte, kakšna zelišča namešati skupaj za odpravo najpogostejših bolezni. Seznanili se boste z uporabnostjo in pripravo eteričnih olj, tinktur in mazil in sirupov. Na zadnjem srečanju pa boste izdelali svojo bio kremo, ki bo namenjena posebej za vaše potrebe. Vse informacije pa boste dobili tudi o industrijski konoplji.

Pridružite se nam na Ljudski univerzi Škofja Loka, 22. 11., 29. 11. in 6. 12. 2018, od 16.30 do 19.30, ko bo z vami delil svoje obsežno znanje o zeliščih gospod Pavle Čuk.

Dobili se bomo 3 krat po 4 andragoške ure, v učilnici 157, v Šolskem Centru Škofja Loka, Podlubnik 1a, Škofja Loka.

Cena za 12 šolskih ur je le 50 € (DDV je vključen v ceno).

Pohitite s prijavo in nam najkasneje do jutri, 20.11. do 13. ure pišite na elektronski naslov: nina.triller-albreht@guest.arnes.si ali pa nas pokličite na 04 506 13 30.

Veselimo se srečanja z vami!

Zdravje iz narave s Pavletom Čukom

13.11.2018

Z naravnimi zelišči stopite zdravi v zimo! 

Vabimo vas, da se nam 22. 11., 29. 11. in 6. 12. 2018, od 16.30 do 19.30, pridružite na Ljudski univerzi Škofja Loka, ko bo z nami svoje obsežno znanje o zeliščih delil gospod Pavle Čuk.

Dobili se bomo 3-krat po 4 andragoške ure (v učilnici 157, v Šolskem Centru Škofja Loka, Podlubnik 1 a, Škofja Loka).

 

Cena za 12 šolskih ur je 50 € (DDV je vključen v ceno).

Prijava: nina.triller-albreht@guest.arnes.si ali 04 506 13 30.

Prijava je obvezna!

 

Zdravljenje z zelišči je eden najboljših naravnih načinov, s katerim telesu povrnemo njegove moči brez stranskih učinkov.

 

V času, ko se velika večina ljudi oddaljuje od naravnega načina življenja in se jim grozeče približujejo bolezni zaradi nepravilnega odnosa do življenja, bi se morali vrniti k našim zdravilnim rastlinam, ki so nam na voljo že od pradavnih časov.

Vsak lahko skrbi za svoje zdravje, če skrbno in pravočasno nabira zelišča ter dnevno (ali med zdravljenjem) pije čaje, ekstrakte pa uporablja za masažo ali za obkladke, parne ali navadne.

 

Na tečaju se boste naučili, kako lahko z zelišči poskrbite za svoje zdravje!

Dobili boste recepte, s pomočjo katerih boste znali ozdraviti najpogostejše bolezni, in se naučili, kako uporabljati eterična olja. Izdelali boste svojo bio kremo, ki bo namenjena izključno vašim potrebam!

 

 Vabljeni!

 

Tečaj bomo izvedli, če bo prijavljenih najmanj 15 udeležencev!

Začetni tečaj računalništva za starejše

13.11.2018

Na Ljudski univerzi Škofja Loka bomo organizirali Začetni tečaj računalništva za starejše. Tečaj je namenjen starejšim – začetnikom, ki niso vešči niti osnovnih računalniških veščin, kot tudi tistim, ki že nekaj znajo in bi radi poglobili svoje znanje.

Tečaj bo okvirno potekal štiri torke v dopoldanskem času (od 9. do 11.15) in se bo začel, ko se bo prijavilo zadostno število udeležencev. Tečaj je za udeležence brezplačen in poteka na prijazen, sproščen način. Namen srečanj je, da se starejši okvirno seznanijo z delovanjem računalnika in njegovo uporabo, hkrati pa se tudi družijo in poklepetajo.

Prijave in informacije na: 04/506 13 50 ali lucija.krznar@guest.arnes.si.

Lepo vabljeni!

Dogajanje v LUS Gorenja vas

12.11.2018

Septembra 2018 smo naslovili na gospodinjstva občine Gorenja vas – Poljane letake z informacijami o tečajih, ki naj bi potekali v jesenskih mesecih v Lokalnem učnem središču Gorenja vas. Razpis in informacijo o poteku tečajev smo objavili tudi v Podblegaških novicah (septembra in novembra 2018)  

Zaradi možnosti izbire smo razpisali večje število tečajev, kot smo jih izvedli. Zato smo izvedli (oz. se izvajajo) tiste za katere je bilo največ interesa:

Učimo se angleško – nadaljevanje tečaja iz leta 2017/18                        

Učimo se nemško – nadaljevanje tečaja iz leta 2017/18             

Učimo se italijansko – začetni tečaj                        

Urejanje fotografij s pomočjo računalnika

»Pametno« o pametnih telefonih – 16.11.2018  (prijave so še možne)                         

Tečaj urejanja fotografij se je že zaključil, jezikovni tečaji še potekajo, delavnica o pametnih telefonih pa bo izvedena še v novembru. Vse, ki ste že prijavljeni bomo obvestili še posebej, so pa nove prijave tudi še možne.

Za ostale tečaje načrtujemo, da jih bomo izvedli po novem letu, v okviru projekta Centrov medgeneracijskega učenja, ki je v fazi potrjevanja. To so naslednji tečaji:

Stopimo v svet računalnikov – 12 ur                                             

Drugi korak v excelu – 12 ur                                                

Oblikovanje gline – 12 ur                                                    

Vse, ki ste se prijavili na tečaje, bomo obdržali v evidenci in v primeru začetka po novem letu, obvestili. Informacije o prihajajočih izobraževanjih boste našli v Podblegaških novicah ali na naši spletni strani, svetujemo pa vam, da se prijavite na naše novice in boste obveščeni o vsem dogajanju na Ljudski univerzi Škofja Loka.

Prijave sprejemamo preko naše spletne strani, po e-pošti (gita.mihovec@guest.arnes.si)  ali po telefonu (04 506 13 20), kjer dobite tudi dodatne informacije. Prosimo, da ob prijavi navedete ime in priimek, domači in elektronski naslov in telefonsko številko.

Zagotovite si mesto s predhodno prijavo. Vabljeni!

 

Brezplačni začetni tečaj angleškega jezika

30.10.2018

V ponedeljek, 12. 11. 2018, ob 18.00, bomo začeli z brezplačnim začetnim tečajem angleškega jezika za zaposlene. Tečaj obsega 50 šolskih ur in bo potekal ob ponedeljkih in sredah od 18.00 do 20.15.

 

Bi se radi naučili osnov angleškega jezika? Bi si želeli, da ko greste na dopust, da znate naročiti kosilo, si rezervirati sobo, vprašati za pot, povedati kaj o sebi, odgovoriti na vprašanja? Če je vaš odgovor DA, potem se nam pridružite na 50-urnem BREZPLAČNEM TEČAJU ANGLEŠKEGA JEZIKA  na Ljudski univerzi Škofja Loka.

Brezplačni tečaj angleškega jezika je namenjen zaposlenim. Prednost pri vpisu imajo starejši od 45 let z največ srednješolsko izobrazbo.

 

Po končanem osnovnem tečaju angleškega jezika:

 

-se boste lahko predstavili v angleškem jeziku,

-povedali osnovne stvari o sebi,

-osvojili veliko novih besed,

-odgovarjali na enostavna vprašanja,

-postavljali vprašanja,

-znali zanikati,

-opisali svoj dan,

-znali povedati, koliko je ura,

-znali naročiti v restavraciji,

-poznali različne poklice,

-poznali mesece v letu,

-poznali vrste oblačil,

-še veliko več. 

 

Projekt ZNA je program neformalnega izobraževanja, ki pomaga zaposlenim, starejšim od 45 let, ki imajo srednješolsko izobrazbo, da si pridobijo kompetenco sporazumevanja v tujem jeziku in si s tem povečajo zaposlitvene možnosti ter lastno znanje.

 

»Nismo to, kar imamo, temveč to, kar znamo!«

 

Prijave in informacije04 506 13 30 ali nam pišite na nina.triller-albreht@guest.arnes.si

 

Dogajanje v LUS Železniki

30.10.2018

V oktobru je bilo v Lokalnem učnem središču Železniki zelo živahno. Ob ponedeljkih so se srečevale »kvačkarice«, ob torkih »anglisti«, ob četrtkih »nemcisti, ob petkih pa so udeleženci urejali fotografije na računalniku. Tečaji kvačkanja, angleščine, nemščine in urejanja fotografij so se začeli, ker je bilo zanje med razpisnimi izobraževalnimi oblikami največ zanimanja. Tečaj urejanja fotografij se je zaključil v petek, 26. 9., s kvačkanjem zaključijo v sredini novembra, tečaja angleščine in nemščine pa bosta potekala do začetka decembra.

Zaradi možnosti izbire je bilo razpisanih več tečajev, kot bi jih v treh mesecih lahko izvedli, in sicer z namenom, da v jesenskih mesecih izvedemo tečaje, za katere bo največji interes. Ostale, za katere bo manj zanimanja, pa naj bi izvedli v okviru novega projekta, ki naj bi se pričel po novem letu. Zato še vedno zbiramo prijave za spodaj naštete, ki jih bomo izvedli predvidoma po novem letu v okviru novega projekta.   

Učimo se špansko – 20 ur                                                             

Stopimo v svet računalnikov – 12 ur                                                         

Drugi korak v Excelu – 12 ur                                                           

Oblikovanje gline – 12 ur

Zelišča za domačo lekarno – 6 ur

 

Potrjujemo pa, da bo 9. 11. 2018, od 17. ure dalje, potekala v LUS Železniki delavnica »Pametno« o pametnih telefonih. Na voljo je še eno prosto mesto.

 

Ob zaključku lanskoletnega projekta so udeleženci izrazili tudi željo po šiviljskem tečaju. Zato smo k sodelovanju povabili šiviljo, ga. Meto Markelj. Sporočamo vam, da se bo šiviljski tečaj začel v ponedeljek, 12. 11. 2018, ob 17. uri.

 Za tečaj potrebujete lasten šivalni stroj.

 

Prijave in informacije: Prijave sprejemamo po e-pošti (gita.mihovec@guest.arnes.si)  ali po telefonu (04 506 13 20), kjer dobite tudi dodatne informacije. Prosimo, da ob prijavi navedete ime in priimek, domači in elektronski naslov ter telefonsko številko. Vabljeni!

 

 

Brezplačni tečaj kvačkanja in pletenja v Škofji Loki

18.10.2018

Kvačkanje in pletenje je zelo dober način spoprijemanja s stresom, saj deluje zelo pomirjujoče. 

Kakšno veselje je, ko lahko uporabite svoje roke, da izdelate stvari, ki vas ali druge grejejo, ko je zunaj hladno.

Kvačkane in pletene stvari, kot so kape, šali, rokavice, trakovi, nogavice, rokavice, klobučki, torbice ali odeje, so lahko zelo lepo darilo. Že ko izdelujete nek izdelek, razmišljate o osebi, ki ji boste to podarili. Vse to pa daje še poseben čar izdelku, ko hočeš nekoga razveseliti. 😉

Na tečaju se boste naučili različnih vzorcev kvačkanja in pletenja, prav tako se boste naučili nakvačkati in splesti uporabne izdelke. Naučili se boste, katere kvačke in pletilke je potrebno uporabiti za določene tipe in debeline volne ter še veliko več … 

V ponedeljek, 19. 11., ob 17. uri, pričnemo z brezplačnim tečajem kvačkanja in pletenja z Jano Šuligoj in Darjo Franko. Tečaj bo obsegal 12 srečanj in je namenjen zaposlenim, starejšim od 45 let s končano največ srednjo šolo. 

Prijavite se in preživite zimo v prijetni družbi ter se hkrati kaj novega naučite o kvačkanju in pletenju! Ter seveda tudi kaj nakvačkate ali napletete!

Prijave: nina.triller-albreht@guest.arnes.si in 04 506 13 30.

 

Bilo je … Dan Ljudske univerze Škofja Loka!

15.10.2018

Ko je Ljudska univerza Škofja Loka zadnjo septembrsko soboto odprla svoja vrata, je lahko vsak dobil svoj ključ do znanja!

Tako smo dobili ključ do znanja na računalniški delavnici z naslovom «Google maps – kaj je tista modra pika na vašem zemljevidu?«, kjer smo spoznali, koliko dodatnih funkcij lahko uporabimo s pomočjo aplikacije Google zemljevidi. Gospod Damijan Hafner nas je potrpežljivo popeljal po poteh Slovenije in nam hkrati pokazal ogromno raznolikih možnosti in trikov, ki nam sedaj olajšajo potovanja.

 

Dame smo se lahko udeležile predavanja z naslovom Urejenost za vsak dan. O modi, stilu in barvah smo lahko spregovorile s priznano slovensko modno stilistko in certificirano barvno svetovalko Tino Martinec Selan. Sedaj vemo, kako se urediti glede na priložnost, ter da nam bo hkrati oblačilo pristajalo glede na naš tip postave, barvo kože in las ter obliko obraza. Kako smo se imeli, pa največ povedo izjave udeleženk:

Zelo prijetna predavateljica nam je razložila, kako se obleči priložnosti primerno. Super smo se imele, le prekratko je bilo.:) (udeleženka D. iz Škofje Loke)

Na delavnici sem se večkrat nasmejala. Sedaj razumem, katere napake pri oblačenju tudi sama pogosto delam. Vsekakor zanimiva izkušnja. (udeleženka A. iz Škofje Loke)

Da se lahko hitro odzivamo in prilagajamo na vse večje spremembe, ki se dogajajo v okolju, moramo biti zdravi. Ravno tako moramo biti zdravi, če želimo dočakati kvalitetno in aktivno starost. Za svoje zdravje lahko veliko storimo z zdravim prehranjevanjem in poznavanjem ustreznih zelišč, s katerimi si okrepimo imunski sistem. Če zbolimo, se s pomočjo zeliščnih pripravkov pozdravimo veliko hitreje in brez stranskih učinkov. Na Ljudski univerzi Škofja Loka smo tako dobili ključ, kako bomo lahko zdravi zakorakali v zimo!

Na delavnici, ki jo je vodil g. Pavle Čuk z 20-letnimi izkušnjami s področja zeliščarstva in prehranjevanja, smo izvedeli, na kakšen način naj se prehranjujemo in kako si lahko pomagamo z zelišči pri najpogostejših boleznih.

Ker je bilo zanimanje za nadaljevanje zelo veliko in ker na eni delavnici nismo mogli izvedeti vsega, kar nas še zanima, vam sporočamo, da bomo v novembru začeli z 12-urno zeliščarsko delavnico s Pavlom Čukom.

Prijave zbiramo po el. pošti (nina.triller-albreht@guest.arnes.si) ali po telefonu (04/506 13 30).

Vabljeni, da se nam pridružite pri odkrivanju novih ključev do znanja!

Brezplačni tečaj kvačkanja in pletenja v Škofji Loki

10.10.2018

V novembru bomo v Škofji Loki pričeli z brezplačnim tečajem kvačkanja in pletenja skupaj z Jano Šuligoj in Darjo Franko.

Tečaj je za udeležence brezplačen! Prednost pri vpisu imajo starejši od 45 let s končano največ srednjo šolo. 

Na voljo je le še nekaj prostih mest, zato pohitite in se vpišite!

Informacije in prijave: nina.triller-albreht@guest.arnes.si ali 04/506 13 30.

Lepo vabljeni!

 

Zbiramo prijave za brezplačne tečaje

Z veseljem vas obveščamo, da se boste tudi v novem letu lahko udeležili različnih brezplačnih tečajev v Škofji Loki, Železnikih...

Preberi več

Zdravje iz narave s Pavletom Čukom – le še dve prosti mesti!

Obveščamo vas, da imamo le še 2 prosti mesti za tečaj Zdravje iz narave s Pavletom Čukom. Na tečaju boste...

Preberi več