Zbiramo prijave za delavnico izdelave žužkohotelov

22.03.2022

V mesecu maju bodo potekale delavnice izdelave žužkohotelov. Delavnice bomo izvajali v Gorenji vasi, Železnikih, Žireh in Škofji Loki.

Več informacij je na voljo na TUKAJ.

Vabljeni k prijavi.

 

Še zadnja predavanja v okviru projekta API

10.03.2022

V mesecu marcu zaključujemo s projektom Aktivno proti invazivkam. V ta namen smo pripravili še tri brezplačna predavanja na katera se lahko prijavite. Vabljeni!

Tedni vseživljenjskega učenja 2022

18.02.2022

TVU bodo letos potekali v spomladanskem času od 9. maja do 12. junija 2022. V temu času boste lahko obiskali različne brezplačne delavnice, ki jih bomo za vas pripravili skupaj s partnerji iz lokalnega okolja.

Če bi tudi sami želeli kot partnerska organizacija želeli s svojo prireditvijo prisostvovati, kot soustvarjalec TVU 2022, bomo veseli če nas boste kontaktirali preko elektronske pošte nina.triller-albreht@lu-skofjaloka.si oziroma po telefonu 04 506 13 30.

Tukaj pa si lahko preberete o lanskem praznovanju TVU.

Aktivno proti invazivkam

17.02.2022

Ob zaključevanju projekta Aktivno proti invazivkam kot gostujoči predavatelj  sodeluje dr. Klemen Možina, docent na NTF, Univerze v Ljubljani. Dr. Možina na predavanju pod naslovom Kreativna uporaba invazivnih tujerodnih rastlin (ITR)  predstavi uporabno vrednost ITR, možnosti predelave v koristne izdelke in poslovne priložnosti v povezavi z invazivkami. 

Predstavitev si lahko ogledate TUKAJ.

Prvo predavanje je bilo izvedeno 10. 2. 2022, drugo bo v četrtek, 17. 2. 2022, ob 18. uri preko spletne platforme Zoom. V primeru interesa bomo predavanje še ponovili. Prijavite se lahko po e-pošti na naslov jaka.subic@lu-skofjaloka.si. Vabljeni!

Zaposlujemo

21.01.2022

V svoj kolektiv vabimo organizatorja izobraževanja odraslih (M/Ž).

Več informacij najdete TUKAJ.

Vabimo vas v Lokalno učno središče Železniki

06.12.2021

V Železnikih je od leta 2017 vzpostavljeno Lokalno učno središče (LUS), ki ga vodi Ljudska univerza Škofja Loka, financira pa Občina Železniki. V sklopu LUS so organizirana različna brezplačna izobraževanja in delavnice, namenjene vsem občanom Železnikov.

V letošnjem letu so bili pogoji dela zahtevni, pa vendar nam je uspelo izpeljati 243 ur izobraževanj, financiranih iz Občinskih sredstev in 60 ur izobraževanj, financiranih iz projekta VVN. Tudi v prihodnjem letu načrtujemo različna izobraževanja in vas vabimo k vpisu na:

– začetni tečaj angleškega, italijanskega, nemškega, ruskega, španskega, francoskega jezika;

– začetni računalniški tečaj;

– osnove programiranja;

– osnove kriptosveta;

– sodobni ples;

– vaje za zdravo hrbtenico.

Do prijavnice dostopate na tej povezavi ali pa s spodnjo QR kodo. 

                                                        

Več informacij: 04/ 506 13 20. Izvedena bodo tista izobraževanja za katera bo več zanimanja.

 

Znanje nas aktivira (ZNA) 2

21.10.2021

Projekt ZNA 2 se v letošnjem letu zaključuje. Izkoristite še zadnjo možnost vpisa v brezplačne tečaje.

Novembra se bodo začeli naslednji tečaji: 

Excel (10. 11.), začetni računalniški tečaj (15.11.), in začetni tečaj angleščine (15.11.).

50-urni tečaji bodo potekali enkrat tedensko od 17.00 do 20.00 oziroma od 18.00 do 20.15. 

Več o pogojih vpisa in vsebini tečajev najdete na povezavi tukaj.  

 

Lokalna učna središča

30.09.2021

Zbiramo prijave za izobraževanja, ki se bodo odvijala v Lokalnih učnih središčih, Gorenji vasi, Žireh in Železnikih. Aktualne delavnice si lahko ogledate na letaku spodaj, prijave pa zbiramo preko spletnega obrazca tukaj. 

Vabljeni!

Projekt Vseživljenjsko varovanje narave

30.09.2021

Od sredine oktobra 2021 dalje bomo nadaljevali z izvajanjem delavnic v sklopu projekta VVN. Več informacij in obrazec za prijavo najdete na naslednji povezavi  tukaj. 

Vabljeni! 

 

Izdelajmo hotel za žuželke

11.05.2021

Zbiramo prijave za delavnico žužkohotelov iz lesa!

Material (les, pripravljen za sestavljanje) in orodje bo na voljo na samem mestu delavnice. Vi pa poskrbite za vsebino žužkohotela (vejice, storže, listje, votlo, olesenelo, steblo dresnika, koščki lesa,…). Na delavnici so lahko tudi otroci (6+) ob spremstvu odrasle osebe. Število mest je omejeno.

Kje? in Kdaj?

  • Gorenja vas, Ma
  • lenski vrh – 19.5., ob 18. uri
  • Škofja Loka, Trata – 26.5., ob 18. uri
  • Žiri, Selo – 2.6., ob 18. uri
  • Železniki, Rudno – 9.6., ob 18. uri.

Zakaj žužkohoteli?

Ponovno uporabimo les in naredimo ter postavimo hotele za žuželke. S hotelom za žuželke lahko na svoj vrt privabimo koristne žuželke, tudi tiste, ki se prehranjujejo s škodljivimi žuželkami. Na tak način poskrbimo za divje opraševalce, ki skrbijo za obroditev rastlin in tvorjenje semen. Človeku koristni opraševalci imajo zaradi našega poseganja v okolje vedno manj naravnih gnezdišč, zato jim bomo s ponovno uporabo lesa vrnili/naredili dom, v bližini pa zasadili medovite rastline. Na tak način bomo povečali gostoto opraševalcev in vplivali na pridobivanje hrane. Prav tako bo hotel atrakcija in super popestritev vašega vrta.  

Za ogrodje “hotela” in semena medonosnih rastlin poskrbimo mi, vi pa ga sestavite in poskrbite za vsebino ter prijetno razporeditev “soban” ter mu zagotovite svoje mesto v naravi. 

Več informacij dobite ob sami prijavi.

Vabljeni! 

Delavnica bo izvedena v sklopu projekta VVN. Projekt sofinancirata Evropska unija iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republika Slovenija v okviru Programa razvoja podeželja 2014-2020. Organ upravljanja, določen za izvajanje Programa razvoja podeželja RS za obdobje 2014-2020, je Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Za vsebino je odgovorna Ljudska univerza Škofja Loka.

Zbiramo prijave za delavnico izdelave žužkohotelov

V mesecu maju bodo potekale delavnice izdelave žužkohotelov. Delavnice bomo izvajali v Gorenji vasi, Železnikih, Žireh in Škofji Loki. Več...

Preberi več

Še zadnja predavanja v okviru projekta API

V mesecu marcu zaključujemo s projektom Aktivno proti invazivkam. V ta namen smo pripravili še tri brezplačna predavanja na katera...

Preberi več